Ämnen

Last Updated: 2023-12-06     Views: 304

Vid Uppsala universitet finns det sedan 1 januari 2003 ett krav på att kappan till sammanläggningsavhandlingar ska publiceras öppet tillgängligt i DiVA. För monografiavhandlingar finns inget sådant krav, men det är fritt för doktoranden att tillgängliggöra sin monografiavhandling i DiVA (såvida det inte finns en utgivare som har upphovsrätt till den).

Studenter som registrerar sina uppsatser i DiVA beslutar själva om uppsatsen ska publiceras öppet tillgängligt.

Vid en institution eller avdelning kan det finnas beslut om att vissa forskningspublikationer (exempelvis rapporter) ska publiceras i fulltext. Om du är anställd vid Uppsala universitet och osäker på vad som gäller, kan du kontakta din institution/avdelning.

I övrigt väljer du som anställd vid universitetet själv vad du vill publicera i fulltext i DiVA, så länge det inte bryter mot upphovsrätten.

Innan du laddar upp fulltexten av en publikation som givits ut eller ska ges ut på förlag måste du kontrollera att du har rätt att göra det. I vissa fall måste du få tillstånd från förlaget. Alternativt kan det vara så att du själv har rätt att besluta över hur din fulltext sprids.

Sherpa Romeo är en resurs som samlar information om utgivares regler för parallellpublicering. Hittar du inte information där om vad som gäller? Granska då publiceringsavtalet, leta information på förlagets webbplats eller kontakta dem. Biblioteket kan också hjälpa till med att reda ut publiceringsvillkoren.

Material publicerat inom Uppsala universitet kan du vanligtvis ladda upp i DiVA, såvida inget särskilt avtal som förbjuder detta har skrivits.

Om du väljer att endast arkivera filen i DiVA krävs inget tillstånd från utgivaren.

Följ instruktionerna i guiden Publicera fulltextfil om du vill lägga ut din publikation öppet tillgängligt i DiVA.